Wycieczka do fabryki czekolady Wedla
W czwartek, 16 listopada, uczniowie klasy 2C gimnazjum wzięli udział w wycieczce do fabryki czekolady Wedel w Warszawie. Dzięki zaproszeniu pana Michała Goździka, mogliśmy zwiedzić halę produkcyjną, zobaczyć na własne oczy proces produkcji czekolady, wedlowskich torcików (które zresztą własnoręcznie pakowaliśmy) oraz innych smakołyków produkowanych w fabryce.
Już od samego wjazdu na teren fabryki, na parkingu, gdy wysiedliśmy z autokaru poczuliśmy słodki zapach czekolady. Pierwszy przystanek to sala, w której mogliśmy podziwiać wielkiego, ważącego 750kg misia z czekolady, wykonanego na potrzeby programu MasterChef Junior. Choć czekoladowy misio zrobił na nas olbrzymie wrażenie, to równie wielkim zaskoczeniem była znajdująca się w następnej sali czekoladowa makieta fabryki, z jeżdzącym po niej pociągiem oraz czekoladowe rzeźby, wykonane przez pracowników fabryki na różne okazje. Poznaliśmy historię fabryki siedząc wygodnie w gabinecie samego Jana Wedla.
Przyszedł czas na zwiedzanie hali produkcyjnej. Nim nas jednak do niej wpuszczono, musieliśmy jak każdy pracownik fabryki, założyć odpowiednie ubrania ochronne i zdezynfekować dłonie. Wędrując po hali zapoznaliśmy się z całym procesem produkcyjnym, od płynnej masy czekoladowej po gotowe produkty. Nim skończyliśmy zwiedzanie, mogliśmy posmakować gorącej czekolady i ptasiego mleczka, a każdy z uczestników otrzymał czekoladowe upominki.