Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Wycieczka do fabryki czekolady Wedla

W czwartek, 16 listopada, uczniowie klasy 2C gimnazjum wzięli udział w wycieczce do fabryki czekolady Wedel w Warszawie. Dzięki zaproszeniu pana Michała Goździka, mogliśmy zwiedzić halę produkcyjną, zobaczyć na własne oczy proces produkcji czekolady, wedlowskich torcików (które zresztą własnoręcznie pakowaliśmy) oraz innych smakołyków produkowanych w fabryce.

Już od samego wjazdu na teren fabryki, na parkingu, gdy wysiedliśmy z autokaru poczuliśmy słodki zapach czekolady. Pierwszy przystanek to sala, w której mogliśmy podziwiać wielkiego, ważącego 750kg misia z czekolady, wykonanego na potrzeby programu MasterChef Junior. Choć czekoladowy misio zrobił na nas olbrzymie wrażenie, to równie wielkim zaskoczeniem była znajdująca się w następnej sali czekoladowa makieta fabryki, z jeżdzącym po niej pociągiem oraz czekoladowe rzeźby, wykonane przez pracowników fabryki na różne okazje. Poznaliśmy historię fabryki siedząc wygodnie w gabinecie samego Jana Wedla.

Przyszedł czas na zwiedzanie hali produkcyjnej. Nim nas jednak do niej wpuszczono, musieliśmy jak każdy pracownik fabryki, założyć odpowiednie ubrania ochronne i zdezynfekować dłonie. Wędrując po hali zapoznaliśmy się z całym procesem produkcyjnym, od płynnej masy czekoladowej po gotowe produkty. Nim skończyliśmy zwiedzanie, mogliśmy posmakować gorącej czekolady i ptasiego mleczka, a każdy z uczestników otrzymał czekoladowe upominki.